"A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA 1991 óta minden esztendeje Kodály Zoltán születésnapján, december 16-án ünnepli a Magyar Kórusok Napját, mely különleges aktualitással bír 2017-ben, a zeneszerző születésének 135., halálának 50. évfordulóján.
Idei nagyszabású rendezvénysorozatuk - melyhez a Szövetség felhívására eddig 71 kórus csatlakozott országszerte - központi rendezvénye 2017. december 16-án a Váci Székesegyházban lesz a Székesegyházi Kórusiskola (Varga László), a Győri Pedagógus Énekkar (Katona Tibor), a Kőbányai Szent László Templom Kórusa (Varsányi István), valamint a Ciszterci Szent Alberik Kórus (Somogyváry Ákos) közreműködésével. A 18 órai ünnepi szentmisét Dr. Beer Miklós püspök úr mutatja be, a szertartáson és az azt követő hangversenyen Kodály több kórusműve mellett elhangzik az orgonakíséretes Missa Brevis is."

 

A Szent László kórus beszámolója a 2016-os esztendőről

A Budapest Kőbánya Szent László Egyházközség alapítványon keresztül kapott önkormányzati támogatás felhasználása:

Juttatás 2 alkalommal 500–500 ezer Ft.

Május 28. Úrnap előestéjén Mozart: Litánia a legméltóságosabb Oltáriszentségről (Próba és előadás 33 fő zenekar, 4 fő szólista, 4 fő kisegítő, üstdob kölcsönzés és szállítás = nettó költség 487 ezer Ft, ebből az alapít-ványon keresztül nettó 393 700 va-gyis bruttó 499 999 Ft-ot tudtunk elszámolni.

November 4. Az 1956. évi forradalom és szabadságharc elhunytjainak emlé-kére Mozart: Requiem előadása (Próba és előadás 35 fő zenekar, 4 fő szólista, üstdob kölcsönzés és szállítás = nettó költség 459 ezer Ft, ebből az alapítványon keresztül nettó 393 700 vagyis bruttó 499 999 Ft-ot tudtunk elszámolni.

Mind az Úrnapi, mind a november 4-i áhítat fennmaradó költségeit az énekkar pénztárából fizettük (ennek forrása a havi tagdíj és a CD-ink eladásának bevételei). A Mozart: Requiem előadásánál a Szent Alberik Kórus tagjai természetesen díjfizetés nélkül működtek közre.

Beszámolót írta: Harsányi József Varsányi István által összeállított énekkari program alapján. A beszámolót aláírta még: Vargáné dr. Feminger Andrea és Szentirmai Zsolt.

 

Templomunk kórusa

KÓRUSUNK TÖRTÉNETE

 

A kőbányai Szent László plébániatemplom kórusa 1919-ben alakult meg. 1947-ig a kort híven tükröző késő-romantikus műveket énekelt. Híressé vált aNagypéntekenként elhangzó “Jeremiás siralmai” előadása, amelyet a Magyar Rádió abban az időben egyenes adásban közvetített.

Az 1950-es években a kórus - az egyházi szolgálatot ellenző, tiltó kommunista állam elnyomása ellenére - nem oszlott fel, hanem Incze Aurél vezetésével tovább működött. 1957 és 1967 között az énekkar már Mozart, Schubert, Haydn műveket énekelt. 1967-ben az énekkar vezetését Varsányi István vette át.

 

Varsányi István, a kórus igazgatója és karmestere, 1933-ban Budapesten született. Tanulmányait a Budapesti Zenei Konzervatóriumban végezte. Karvezetői diplomáját 1960-ban szerezte meg. Ezután adebreceni Szent Anna templomban, majdBudapest-Rákosfalva katolikus templomában működött. 1981-től ő szervezi a külföldi utakat, amelyek jobbára csere-kapcsolatok révén jönnek létre. Varsányi Istvánt 1987-ben a Művelődésügyi Minisztérium “Kodály-emlékplakett”-el tüntette ki, több évtizedes munkája elismeréséül. 2000-ben pedig Budapest-Kőbánya Önkormányzata „Kőbányáért Emlékplakett”-tel honorálta tevékenységét.

Jelenleg is ő irányítja a szakmai munkát. Áldozatos tevékenységének köszönhetően a kórus mind létszámát tekintve, mind pedig zeneileg jelentős fejlődésen ment át. Az énekkar repertoárját oratóriumokkal és újabb misékkel bővítette, felújításra került a legendás “Jeremiás siralmai” is. A kórus rendszeresen énekel az egyházi év fő ünnepein, valamint a hónap első és harmadik vasárnapján a Kőbányai Szent László templomban.

A külföldi szereplések1974-ben Varsóban kezdődtek el, a lengyelek által szervezett “Sacrosong fesztivál”-on. Ezt követte 1978-ban a “Czestohowai fesztivál”. 1981-től többször járt a kórus Németországban, Ausztriában, Svájcban, Spanyolországban. Három kiemelkedően sikeres szereplése volt a kórusnak a Salzburgi Dómban, 1987-ben, 1991-ben és 1994-ben. Hasonlóan nagy sikerű volt a St. Galleni székesegyházban 1994-ben megtartott fellépése is. 1995-ben Olaszországban turnézott a kórus és koncerteket adott Assisiben, Colle Valencában és a római Lateráni Bazilikában. 1996-ban Franciaországban, a párizsi “Notre Dame”-ban lépett fel.

 

Az énekkar sikereihez nagy segítséget nyújtottak korábban sok éven átKárpáti József, Áchim Erzsébet, Király Csaba orgonaművészek, és nyújtanak jelenleg is Lipták Mária szoprán szólista és hangképző tanár, valamint Kassay Balázs karvezető, korrepetitor. A kórus orgonistája 2004-től Horváth Márton Levente orgonaművész és zeneszerző.

 

Az énekkar emlékezetes sikere, hogy az 1991-ben Budapesten megrendezett “III. Nemzetközi Kórusverseny”-en tizenhat induló között ezüst-diplomát nyert.

 

Az Ecclesia kiadásában 1986-ban a kórusnak nagylemeze jelent meg, amelyenMozart “Litániá”-ja és a “Jeremiás próféta siralmai” szerepel. 1997-ben jelent meg a kórus első, Dvorák “Stabat Mater” című csodálatos oratóriumát tartalmazó CD-je. A második CD felvételen a jubileumi 2000. év ünnepi szentmiséjén előadott C.F. Gounod: Szent Cecilia mise szólal meg.

 

A kőbányai Szent László Kórus létszáma jelenleg 63 fő. A szerepléseken általában 50-55 fő vesz részt. A repertoár szinte kizárólag vegyeskari művekből áll, amelyek a capella darabok, motetták, valamint misék és oratóriumok. A művek szerzőinek köre Palestrinától a XX. századi zeneszerzőkig terjed.

Kórusvezető elérhetősége: Varsányi István 06-20-355-7829
Próba minden csütörtökön 18.30-kor a kóruson!

A kórus története idekattintva és idekattintva pdf formátumban letölthető!

 

Joomla Templates: from JoomlaShack