BETEGEK SZENTSÉGÉNEK KISZOLGÁLTATÁSA LESZ TEMPLOMUNKBAN NOVEMBER 2-ÁN, A REGGELI 9-ES ÉS ESTI 6-OS SZENTMISÉN! 

Betegek kenete

A betegek kenete az a szentség, amellyel az egyház a betegségben szenvedő híveit a szenvedő és megdicsőült Úrnak ajánlja, hogy megenyhítse és megmentse őket. Erőt ad a szenvedésben, megerősít a kísértések ellen. A halálos bűnöket eltörli, ha már gyónni nem tud, valamint a testi gyógyulást segíti.

A betegek kenete az a szentség, amellyel az egyház a betegségben szenvedő híveit a szenvedő és megdicsőült Úrnak ajánlja, hogy megenyhítse és megmentse őket. Erőt ad a szenvedésben, megerősít a kísértések ellen. A halálos bűnöket eltörli, ha már gyónni nem tud, valamint a testi gyógyulást segíti.

Biblikus alapok: Jak 5,13-15 „Szenved valaki közületek? Imádkozzék! Jókedve van? Énekeljen zsoltárt! Beteg valamelyiktek? Hívassa el az egyház elöljáróit, és azok imádkozzanak fölötte, s kenjék meg olajjal az Úr nevében. A hitből fakadó ima megszabadítja a beteget, és az Úr talpra állítja. Ha pedig bűnöket követett el bocsánatot nyer.”
Ez által a szentség által segíti Krisztus beteg testvéreit, hogy a betegség keresztjét az ő keresztjével egyesítve hordozzák, a feltámadt Krisztus erejével győzedelmeskedjenek a betegségből származó csüggedés, félelem, hitben való ingadozás kísértésén, és végül eljussanak az örök életre. Ha Isten is úgy akarja, a szentség néha még a betegség gyógyulását is elősegíti. Már csak ezért sem helyes az a felfogás, hogy csak a halál küszöbén álló embereknek való. Ezért is nevezi ma az Egyház ezt a szentséget nem utolsó kenetnek, hanem betegek kenetének. Sőt öregek is fölvehetik, ha különben egészségesek is, hiszen az ő számukra már a dolgok rendjénél fogva közeli a halál. Ha a gyógyulás nem következik is be, a szentség segít, hogy a beteg Krisztus örömével és békéjével fogadja el szenvedéseit, egybekapcsolva Krisztus megváltó szenvedésével. Magáévá teszi az ilyen beteg Szent Pál szavait: „Örömmel szenvedek értetek, és testemben kiegészítem, ami Krisztus szenvedéséből hiányzik, testének, az Egyháznak javára” (Kol 1,24). Ami Krisztus szenvedéséből ,,hiányzik'', az nem az ő része, hanem a mi részünk. Amikor mi Krisztus lelkületével kivesszük a mi részünket is, akkor lesz mindent átfogóvá Krisztus keresztje, és teljesedik be általa a feltámadás.

.Minden 60. évét betöltött, illetve állandó betegségekkel küzdő ember felveheti. Jó, ha minden évben felveszi.

Ezen kívül, ha valakinek súlyos betegsége van, vagy komoly műtétre készül szintén kérheti a szentség felvételét.

Kérjük a hozzátartozókat, hogy ha idős beteg rokonuk van, akkor minden évben gondoskodjanak részükre a szentség felvételéről. Lehetőség szerint ne akkor hívjanak papot, amikor a beteg eszméletét vesztette. SÚLYOS TÉVEDÉS az is, hogy a beteg megijed a paptól, és a haláltól!

Időpontok, alkalmak

A betegek kenetét felvenni lehet egyénileg és közösségileg.
- Egyénileg a lelkipásztorral történő megbeszélés alapján. 
- Közösségileg NOVEMBER 2-ÁN szentmise keretében. Ekkor templomunkban a betegek számára külön is van gyóntatás.

A plébániánkhoz tartozó betegekhez egyeztetett időpontban szívesen megyünk, sürgős esetben, életveszélyben azonnal.

A súlyosan beteg, haldokló emberek számára lényeges, hogy ha igénylik a lelkipásztor látogatását, és szeretnék a szentségekben Krisztus megerősítését, időben eljusson hozzájuk a katolikus pap, hiszen a haldokló ember nem várhat. Ennek érdekében a Budapesti Katolikus Kórházlelkészség megszervezte a Katolikus Sürgősségi Lelkipásztori Szolgálatot Budapest kórházaiban.

Az (1)213-9620-as, éjjel-nappal hívható telefonszámon papot lehet kérni budapesti kórházban tartózkodó, súlyos állapotú beteghez. Amennyiben a beteg már eszméletét vesztette, a legközelebbi hozzátartozó kérésére hívható a lelkipásztor. A budapesti közlekedést figyelembe véve a Sürgősségi Lelkipásztori Szolgálat igyekszik megoldani, hogy a hívástól számított 1 órán belül valóban meg is érkezzen a katolikus pap a kórházba.

Budapest kórházaival, a kórházakban tartott szentmisékkel, a kórházakhoz tartozó plébániákkal és a kórházakban elérhető lelkipásztorokkal kapcsolatban információk az alábbi elérhetőségeken kérhető:

Országos Onkológiai Intézet
1122 Budapest, Ráth György u. 7-9.
Telefon: (1)224-8640, Fax: (1)224-8641 (8-16 óra között)
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A templomba eljönni már nem tudó betegeket minden hónap első péntekjén kérésre felkeressük.


A Budapesti Katolikus Kórházlelkészség önkéntes beteglátogatók jelentkezését várja

Önkéntes Beteglátogatói Képzés.doc

A kórházban vagy idősotthonban lévő beteg ember számára nagyon fontos, hogy „legyen embere”, aki meglátogatja,szeretettel mellette van, meghallgatja, és tájékoztatja arról, hogy ebben az élethelyzetében, a megváltozott körülmények között is van lehetősége hitét, vallását gyakorolni, lelkipásztor látogatását kérni.


Keresünk olyan hitüket gyakorló katolikus embereket,akik hetente egy alkalommal szívesen bemennek Budapest egy adott kórházába vagy idősotthonába, (lehetőség szerint itt Kőbányán!!)
ahol a betegeknek felajánlják a lelkipásztori szolgálat lehetőségét, és az igényeket továbbítják az ott szolgálatot végző katolikus papnak.


A jelentkezők számára évente több alkalommal ingyenes önkéntes beteglátogatói képzést indítunk az Országos Onkológiai Intézetben.


A soron következő képzésre jelentkezni a Kórházlelkészségen lehet a 224-86-40-es telefonszámon hétköznap 8-16h között.

Joomla Template: by JoomlaShack